sobota 21. února 2009

Seppuka

Seppuka mě maximálně fascinuje. Já vím, že je to možná trošku zvrácený, ale kdybych žila v tý době, chtěla bych někomu dělat sekundanta.. *zvráceně se zubí*
Facinující odchod ze světa, ale co když je to Karma?
Hiroko von Rabersdorf

Seppuka je japonská rituální sebevražda. Znamá také jako Hara-kiri, které je v Japonsku považováno až za vulgární.
Seppuka byla součástí samurajského kodexu bušidó (=cesta válečníka). Byla používána, v předejití zajetí samureje, získání ztracené hrdosti.
K seppuce mohl samuraje vyzvat jeho pán, pokud samuraj odmítl, stal se vyvrhelem=róninem (Společenská hrozba), pokud nebyl popraven jiným, potupnějším způsobem. Seppuka byla jedinná forma protestu (Přímá kritika pána nebyla dovolena).
Seppuka je výsadou "samurajské vrstvy".

Seppuka

Muži
si v kleče prořízli břišní dutinu, krátkým samurajským mečem (wakizaši - to v překladu znamená společník) a to nejprve vodorovně zleva doprava a poté svisle. Při těchto sebevržadách často asistoval pobočník, který jim následně usekl hlavu, aby zmírnil bolest (někteří dávali přednost vlastnímu probodnutí hrdla nebo srdce).
Ženy si svazovaly nohy (aby při "posmrtných křečích" neskončili v "nepřípustné" poloze) následně si dýkou (tantó) probodly hrdlo.Často samy nalehávaly na meče, některé však dávali přednost seppuce po "mužském způsobu".

Rituál
Rituál se sestává z několika částí.
Meditace a složení krátké básně (haiku). Ale málokdy byl tynto rituál dodržen, to hlavně kvůli obrovskému nervovému vypětí. Většinou seppuka probíhala tak, že muž napadl na svůj wakizaši a pobočník mu setnul hlavu. (Bez setnutí přichází smrt velice dlouho. Npř. Takidžirö Onoši umíral při plném vědomí dlouhých 17 hodin.)

Typy seppuky.

Džúnši - následování pána ve smrti.
Kanši - pokárání pána, bylo to vyslovení nesouhlasu s pánovým chováním.
Fúnši - výraz znechucení nad nastalou situací.
Sókocu-ši - při bezvýchodné situaci (zamezení zajetí).
Karóši - důsledek přepracování.
Šindžú - sebevražda milenců.

Žádné komentáře:

Okomentovat