středa 4. března 2009

How to cook sushi ~~

Mno,myslím že začnu šetřit...x3 Vypadá to lákavě...x3

Ingredience:
220 gr krátkozrnné rýže (Koshikari nebo Arborio),
500 ml vody,
2 lžíce octa,
1 lžíce cukru,
1 lžička soli,
5 plátků zpracovaných mořských řas (Yaki Nori),
wasabi pasta podle chuti,
125 gr uzeného lososa, pstruha, nebo čerstvého tuňáka,
1 libanonská okurka,
půl malého avokáda,
3 lžíce naloženého zázvoru,
sojová omáčka


Příprava:

Rýži popláchněte několikrát pod tekoucí vodou. Zceďte.
Dejte rýži a vodu do hrnce. Přiveďte k varu a vařte nepřikryté 4 až 5 minut. Voda by se měla vsáknout do rýže.
Přikryjte a vařte na velice mírném ohni další 4 minuty.
Stáhněte s ohně a nechte 10 minut odpočinout.
Přidejte ocet, cukr a sůl. Míchejte dokud rýže trochu neschladne.

Připravte si plátky řas na bambusové podložky nebo na potravinářskou fólii.
Rozprostřete pětinu připravené rýže na dolní půlku plátku. Nechte asi 2 cm volné okraje. Rýže tudíž tvoří obdélník. (Tento krok se nejlépe dělá když si navlhčíte ruce).
Do prostřed tohoto obdélníku naneste podélně proužek Wasabi.
Rybu, okurku a avokádo nakrájejte na úzké nudličky. Tyto pak rovnoměrně rozdělte na proužek wasabi.
Poklaďte kousky zázvoru.
Trochou vody navlhčete horní konec plátků
Pomocí fólie rolujte plátek do roličky.
Zabalte do fólie a nechte v lednici aspoň hodinu odpočinout.

Nakrájejte ostrým nožem na asi 4cm plátky.
Naaranžujte hezky na talíř a podávejte s malými mističkami wasabi, sojové omáčky a naloženého zázvoru.

Poznámka:
Do rýže se dá zabalit všelicos. Fantazii se meze nekladou. Syrová ryba musí ale být bezpodmínečně čerstvá.


Žádné komentáře:

Okomentovat