neděle 15. března 2009

Tokio

A když už jsem ten článek slibovala tak tady je ~~

Tokio (japonsky: 東京, zvuk Tókjó) je hlavním městem Japonska a sídlem japonského císaře. Název znamená Východní hlavní město.
Tokyo není v Japonsku oficiálně město. Jde o Jednu z několika prefektur(dále Saitama, Chiba, Kanagawa, okrajově i další), které tvoří souvislé osídlení v zahraničí označované jako Tokyo, přesněji jako Velké Tokyo. Na území prefektury Tokyo se pouze nachází vládní budovy, císařský palác a hospodářské, kulturní a dopravní centrum oblasti megalopole označované v Japonsku jako Kanto, v zahraničí jako Tokyo. Naopak 1/3 prefektury je pokryta horami a lesy.Samotné Tokyo nemá jedno městské centrum,ale řadu menších či větších. Ta jsou rozmístěna po obvodě kruhové městské železnice v centru Tokya. Tento článek pojednává dále převážně o Tokyu v západním pojetí.
Nachází se na ostrově Honšú v regionu Kantó. Žije v něm více než 12 milionů obyvatel (s předměstími okolo 38 milionů), což je asi 10 % (resp. 25%) japonské populace, a je největším městem Japonska. Až do roku 1868 se město jmenovalo Edo. Tokio může mít dnes problémy kvůli tomu, že leží v seismicky aktivní oblasti.
Město má bez aglomerace kolem 12 527 115 obyvatel, ale s aglomerací je největší město na světě (38 miliónů obyvatel). K tokijské aglomeraci patří Kawasaki, Jokohama a mnoho dalších okolních měst. Podle prognóz se počet obyvatel Tokia nadále zvyšuje a zvyšovat se bude.
Tokio se dříve jmenovalo Edo. Postihlo ho mnoho katastrof:

* 1923 - obrovské zemětřesení při kterém zahynulo přes 142 000 obyvatel
* 9. března a 10. března 1945 - vybombardováno USA pomocí 333 B-29 a 1 665 tun napalmu, zahynulo přes 100 000 obyvatel, podobně dopadla další japonská města Kóbe, Ósaka, Jokohama
* 20. března 1995 zaútočila na tokijské metro teroristická sekta Óm šinrikjó. Její vůdce Asahara Šókó byl odsouzen k smrti (poprava ještě nebyla vykonána).


Znečištění


Extrémní množství aut v Tokiu působí značné problémy, toto město bývalo jedno z nejznečištěnějších na světě, ve městě jsou rozmístěny tabule s údaji o znečištění. Město bylo známo svým celoročním smogovým příkrovem, avšak v posledních letech se situace podstatně mění k lepšímu, za jasných dnů lze dokonce z některých míst spatřit horu Fudži. V Tokiu se ale nedá koupat, ještě kilometry od Tokia je znečištění pláží patrné.

Doprava


Tokio je hlavním japonským dopravním uzlem pro vnitrostátní i mezinárodní leteckou, silniční a železniční dopravu. Páteř dopravního systému v metropoli tvoří velmi rozsáhlá síť železnic a metra, která je vhodně doplňována autobusy, a jednokolejkami. Rozsáhlá síť vlaků(povrchového metra) byla vybudována v rámci modernizací před Olympiádou v Tokyu jako náhrada tramvají. Tramvajová linka byla ponechána pouze jedna v úseku několika kilometrů jako zajímavost.

Pozice Tokia na mapě Tokijská vlajka Znak Tokia




Žádné komentáře:

Okomentovat